A Vidéki Színházak Igazgató Egyesületének összejövetele – 2006. szeptember 6-7.

Nyíregyháza, 2006. szeptember 6-7.

A hivatalos megbeszélésen először Megyeri László beszélt a vidéki színházak budapesti seregszemléjéről.

Elmondta, hogy felvetődött az az ötlet, hogy bár a Thália Színház összefogásával, de az egyes színházak saját maguk alakítsanak ki bilaterális kapcsolatokat a pestiekkel, s míg ők a fővárosban játszanak, a partnerszínház pedig az adott vidéki városban.

A jelenlévők ezt a javaslatot elvetették, mert szerintük ez anyagilag többe kerül. Tehát ebben a szezonban marad a korábbi módszer: a bázis a Thália, a vidéki nemzeti színházak a pesti Nemzetivel egyeztetnek, s továbbra is helyszín a Merlin.

A fesztivál időpontja: 2007. április 14. – május 1.

Wettstein Tibor a Színházi Társaság egyik ügyvivője tájékoztatta az igazgatókat, hogy munkálatok folynak a Társaság megreformálása érdekében.

Az új alapszabály tervezet szerint – amit különböző körökben meg fognak vitatni – a Társaság működése egyszerűsödne, az eddigi 13 fős választmány helyét egy hat fős elnökség venné át, s mindenképpen szükség van egy olyan elnökre, akit mind a szakma, mind pedig a minisztériumok és az önkormányzatok hitelesnek tartanak.

Az alapszabály tervezetben szerepel egy színházvezetői bizottság létrehozása is, amely az érdekegyeztető fórumokon munkaadói szervként léphetne fel.

Az egyes hozzászólásokból az derült ki, hogy mindenki a Társaság fenntartása mellett foglalt állást, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi helyzetben nagyon fontos az összetartás.

Magi István, az OKM főosztályvezetője elmondta, hogy az elkövetkező néhány évben minden színház és színházi szervezet érezni fogja a megszorító intézkedések – konvergencia program – hatását.

Nem lehet számítani arra, hogy a minisztérium vagy a kormány külön pénzeket adjon a területnek. Mindenképpen jónak találta az igazgatói szekció létrejöttét, mert az bizonyos jogosítványokkal jár az érdekegyeztető tanácskozásokon.

Nem mondható az, hogy semmit nem csináltunk volna, hiszen a szakszervezettel együtt évek óta dolgozunk egy művészeti törvény létrehozásán, de eddig sajnos a különböző minisztériumokban mindig elutasításra találtunk.

Most, hogy a miniszter hajlandóságot mutat egy színházi törvény létrehozására, meg kell ragadni az alkalmat. Azt azonban tudni kell, hogy ezt nem a minisztérium fogja kidolgozni, hanem a szakmától várja a javaslatot. Ezért is fontos a színházi szakma egysége.

A budapesti igazgatókat képviselő Léner Péter elmondta, hogy szerintük a Társaság nem elég hatékony, ezért is döntöttek néhányan a kilépés mellett. Nem zárkózott el viszont az elől, hogy a fővárosi és vidéki igazgatók közösen vitassák meg a problémát.

Erre viszont szerinte egy 3-3 fős csapat alkalmas. Mindenképpen konzultálni kell és közösen fellépni az összes színházat érintő ügyekben. De erre csak az önkormányzati választások után kerülhet sor, addig a politikusok is mással vannak elfoglalva.

A jelenlévők közösen elfogadtak egy kommünikét, amely a magyar színházi kultúra értékeit, valamint a társadalomban elfoglalt szerepét hangsúlyozza (nézőszám).