A Magyar Színházi Társaság elnökségének összejövetele – 2007. május 14.

2007. május 14. 22.00 óra, Nemzeti Színház

Résztvevők: Csizmadia Tibor, Halasi Imre, Jordán Tamás, Novák Eszter, Novák János, Rába Roland, Solténszky Tibor (Hegedüs D. Géza beteget jelentett)

Elsőként az igazgatói pályázatokról, illetve a meglévő megbízatások lejártáról volt szó. Ez leginkább most Budapestet érinti, mert két Kht igazgató megbízatása is lejár június 30-val (Vidám, József Attila).

Kht-k esetén nem kötelező pályázatot kiírni, de az érintettek még mindig nem tudják, hogy meghosszabbítják-e a megbízatásukat, avagy sem. Az Elnökség levélben fordul a fővároshoz a kérdés tisztázása miatt.

Jordán Tamás búcsúképpen annak fontosságát hangsúlyozta, hogy tudatosítani kell, mennyire kevés pénzbe kerül egy város költségvetésének egészét tekintve egy színház fenntartása (1%). Ezt kell kommunikálni a külvilág felé, s minél nagyobb publicitást kell teremteni munkánknak.

Fejleszteni kell a honlapunkat is, például azzal, hogy az egyes színházi portálokról ikonnal is át lehessen menni a társaság honlapjára, valamint aktivizálni kell a fórumot is. Fel kell ajánlani az egyes tagszervezeteknek, hogy tudósításokat küldjenek a honlapra az egyes általuk fontosnak ítélt eseményekről (PQ, Nyílt Fórum stb.).

Levélben kell fordulni a minisztériumhoz, s számon kell kérni, mi történt a színházi törvény ügyében, mert már hónapok óta nincs semmilyen haladás az ügyben.

A Színház című lap kérdését a társaság kibővített elnökségi ülése május 29-én kedden 15 órakor tartja a Rátkay Klubban melyre meghívást kap Fodor Tamás is.

Megkeresés érkezett Szekszárdról a DBU igazgatói pályázatával kapcsolatban. A Társaság a pályázatokat (5 db) elbíráló szakmai bizottságba Halasi Imrét delegálja.

Fel kell készülni a POSZT-on június 13.-án megrendezésre kerülő szakmai találkozóra, ahol három minisztériumi államtitkár (OKM, Munkaügyi Minisztérium, PM) találkozik a szakma képviselőivel. A legfontosabb témák a munkajog és az igazgatói kinevezések.

Ezekhez fel kell használni a korábbi munkabizottságok által készített anyagokat. Érdemes utána nézni, hogy az elmúlt öt évben hány alkalommal vették figyelembe a szakértői véleményeket a kinevezésekkor.

Jordán Tamás ismételten hangsúlyozta a személyes megkeresés, a személyes hangvétel fontosságát. Ezzel sok mindent el lehet érni. Személyesen kell megkeresni az eddig kilépett színházvezetőket és beszélni velük a Társaság szerepéről, jelentőségéről.

Tervként felmerült, hogy érdemes különböző országos felméréseket végezni; az egyes témák lehetőségeiről az elnökség tagjai a következő összejövetelig gondolkodnak.

Legközelebbi találkozónkon (2007. május 21. 18.00 óra, Kolibri Pince) át kell nézni a Társaság alapszabályát, a tagszervezetek alapszabályait e-mailben elküldjük a tagoknak. Tárgyalni kell a Társaság költségvetéséről (3 évre visszamenőleg).

Fontos kérdés a külföldi kapcsolatok helyzete, amely jelen pillanatban egyáltalán nem működik. Esetleg a külföldi magyar intézetek révén lehetne valamit tenni ennek fellendítésére.