A Magyar Színházi Társaság Választmányának elnökségi ülése – 2007. április 16.

Résztvevők: Halasi Imre, Hegedűs D. Géza, Jordán Tamás, Novák Eszter, Novák János, Rába Roland, Solténszky Tibor, Vajda Márta

A legnagyobb vitát kiváltó kérdéskör a színházigazgatói pályázatok körüli kialakult helyzetek voltak.

A szolnoki színház néhány tagja eljuttatott hozzánk egy levelet, melyben az igazgatóválasztás körüli anomáliákra hívták fel a figyelmet. Miután az első pályázat a megszavazott jelölt visszalépése miatt eredménytelen volt, újabb kiírására kerül sor.

Elterjedt a hír, hogy a polgármesternek már van jelöltje, fel is kérte. Az eddigi igazgató megbízást kapott, hogy az új pályázat elbírálásáig vezesse az intézményt, folytassa le a szerződtetési eljárásokat és készítse elő a jövő évi műsortervet.

A Társaság nehezményezi, hogy a munkaviszony megszűnéséről szóló értesítést az érintettek a szokásos február vége helyett csak most kapták meg, valamint azt is, hogy a város már eldöntött ténynek tekinti, hogy ki lesz az igazgató.

Az elnökség azt a döntést hozta, hogy a hozzánk eljuttatott levelet az aláírók egyetértésével, de nevük elhallgatásával közzéteszi a Társaság honlapján, valamint eljuttatja a sajtónak. Emellett Jordán Tamás beszélgetést kezdeményez Szalay Ferenccel, Szolnok polgármesterével.

Jordán felvetette azt a javaslatot, hogy a POSZT alatt négy napon szervezzünk szakmai vitasorozatot a színházakat leginkább érintő kérdésekről, melyre hívjuk meg az érintett tárcák – kultúra, munkaügy, belügy igazságügy – államtitkárait.

Felmerült egy másik javaslat, mely szeinr szervezzünk meg egy beszélgetést a kormánypárti és ellenzéki politikusokkal, akik a kultúrával foglalkoznak, s amelyre meghívnák a Társaság minden tagszervezetének delegáltjait is.

Ezen a beszélgetésen szeretnénk meggyőzni a politikusokat arról, hogy a színház és ezen belül a társaság politikamentes, s a jelenleg zajló folyamatok nem tesznek jót sem a közérzetnek, sem pedig a színház ügyének.

Hegedűs D. Géza felvetette, hogy komoly problémák vannak a végzős színészekkel, zömüknek nincs állásuk.

Javasolja, s ezt a javaslatot a jövő hétfőn az illetékesek lé terjeszti, hogy az Előadóművészi Jogvédő Iroda hozzon létre egy ösztöndíjat pályakezdő, munkát, szerződést nem kapott színészek számára. 10 hónapon át 10 végzős hallgató kaphatna havi 60.000 forintot, ha valamelyik színház befogadja őket. A színházat csak a fellépti díj terhelné.

Halasi elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor el kell bocsátani embereket, nehezen védhető fiatalok szerződtetése, de ezen a helyzeten segíthetne ez az ösztöndíj. A hétvégi vidéki igazgatói összejövetelen ezt fel fogja vetni a kollégáknak, s véleményükről értesíti Gézát, aki addig Novák Eszterrel együtt egy konkrét javaslatot fogalmaz meg az EJI felé.

Hegedűs D. Géza elmondta még, hogy hasonló javaslatot készít elő több vállalkozó felé is, így talán valamelyest enyhíteni tudjuk a foglalkoztatási gondokat.

Solténszky Tibor elmondta, hogy a munkaügyi hivatal foglalkoztatási alapjánál is lehetne pályakezdő támogatást igényelni, s az EJI pénzből produkciókra is lehet pályázni.

A Társaság közgyűlése május 7.-én 15.30-kor lesz a Rátkay Klubban, melynek fő napirendi pontja az elnökválasztás.

Az Elnökség következő ülését április 30-én de. 10-kor tartja a Nemzeti Színházban, melyre meghívjuk Koltay Tamást, a Színház főszerkesztőjét.