A Magyar Színházi Társaság Elnökségének összejövetele – 2007. október 29.

2007. október 29.

Jelen vannak: Csizmadia Tibor, Halasi Imre, Hegedűs D. Géza, Novák Eszter, Novák János, Solténszky Tibor, Vajda Márta

Először Vajda Márta ismertette Harsányi László levelét, melyben jelezte a Társaság Elnökségének, hogy bennünket kérnek fel az NKA Színházi Kollégiumában megüresendő két miniszteri helyre személyi javaslattételre. Az Elnökség a különböző szakmai szervezetekkel egyeztetve fog javaslatot tenni 3-3 személyre.

A Minisztérium jövőre ismét meghirdeti a Weöres Sándor bábprodukciós pályázatot. A pályázatokat elbíráló kuratóriumba – a Bábművészek Szövetségével való egyeztetés alapján – a következő személyeket delelgáljuk: Nánay István, Horváth Péter, Horgas Péter, Upor László, dr. Venczel Sándor.

Az elnökség megtárgyalta a Kossuth díjra, Kiváló és Érdemes művész címre beérkezett javaslatokat. A Társaság a következő személyeket terjeszti fel:

Kossuth-díjra: Csapó János, Csiky András, Jánoskúti Márta, Lukács Gyöngyi, Margitai Ági, Vári Éva

Kiváló művészre: Antal Csaba, Blaskó Péter, Felföldi Anikó, Gyurkó Henrik, Haumann Péter, Végvári Tamás

Érdemes művészre: Derzsi János, Duró Győző, Halasi Imre, Kaszás Gergő, Khell Zsolt, László Zsolt, Mácsai Pál, Takács Kati, Tóth Ildi, Venczel Vera

Csizmadia Tibor beszámolt arról, hogy a Társaság levelet küldött azoknak az önkormányzatoknak, ahol a közeljövőben igazgatói pályázat kiírása várható, s amelyben felajánljuk segítségünket már a pályázatok kiírásánál is. Néhány helyről érkezett is ez ügyben megkeresés, de többségében nem.

Most jelent meg a Nemzeti, Veszprém, Miskolc és Kecskemét kiírása, rövidesen várható Székesfehérvár, Budaőrs, Szeged. Békéscsabáról és Kaposvárról nincs információnk. Tulajdonképpen a Társaságnak az lenne a dolga, hogy erős potenciális jelölteket is fel tudjon vonultatni a fenntartók felé.

Halasi Imre elmondta, hogy a múltkori pályázat eredménytelensége után ismét kiírták a szekszárdi Német Színházat. Most csak két jelentkező volt, Frank Ildikó és Dávid Zsuzsa, akik a korábbi pályázatukhoz hasonlót adtak le. A Társaság nevében ismét Dávid Zsuzsa pályázatát támogatta.

A végén a Színházi Törvényról volt szó. Halasi Imre és Novák János beszámoltak az eddigi eseményekről, a vidéki és budapesti igazgatók összejöveteleiről. A vidékiek november 5-én újra találkoznak Budapesten, addig írásban elküldik észrevételeiket. A pestiek Novák Jánost bízták meg képviseletükkel, s hogy véleményüket érvényesítse a további tárgyalásokon.

Felmerült ennek kapcsán a budapesti színházak helyzete, hogy milyen a fővárosi koncepció, s hogy úgy tűnik, magánál az önkormányzatnál sem tudják mit akarnak, de komolyan fenn áll annak veszélye, hogy néhány színházépületet eladnak, s hogy a színházakat egyes területeken holdingba tömörítik.

Novák János szerint a legnagyobb baj az, hogy a minisztérium és a főváros nem egyeztet egymással, és nem hangolják össze a színházi törvénytervezetet és a fővárosi színházi koncepciót. Azt sem tudni, hogy a tervezettben szereplő fővárosi színházi alap miből lesz, s hogy írnak-e ki egyáltalán pályázatot a rövidesen lejáró kht-k igazgatói helyeire.