A Magyar Színházi Társaság elnökségének ülése – 2007. február 26.

2007. február 26. 21:00, Nemzeti Színházi igazgatói irodája

Jelen vannak: Jordán Tamás elnök, Novák Eszter, Novák János, Solténszky Tibor, Hegedűs D. Géza, Halasi Imre elnökségi tagok

Jordán Tamás elnök úr rövid tájékoztatást adott a 2007. év nyarán tartandó POSZT várható költségvetési támogatásáról s az előzetesen kialakuló programokról.

Az ez évi kurátor – Dömölky János rendező – a versenyprogram listáját március 30-án, vagy április 1-én adja át a POSZT szervezőinek és az Elnök úr jelezte, hogy örömmel venné, ha az elnökség jelen lenne ezen az eseményen.

Bősze Katalin, a zalaegerszegi Bábszínházi egyik vezetője panasszal fordult Jordán Tamáson keresztül az elnökséghez.

Panaszában kifejtette a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és a zalaegerszegi Bábszínház között kialakult feszült viszony okát. Az elnökségi ülésen Jordán Tamás telefonon felhívta Bősze Katalint és a kihangosított telefonon keresztül az elnökség jelen lévő tagjai kérdéseket intézhettek Bősze Katalinhoz.

Azt javasoltuk, hogy a konfliktusról alkotott véleményét a Bábszínház vezetése írásban fogalmazza meg, s ezek után az elnökség dönthet további konzultációkról.

Az elmúlt idők hirtelen bekövetkezett színházigazgató-váltásai (Sopron, Győr) komoly aggodalmat keltettek az elnökség valamennyi tagjában. Jordán elnök úr telefonon felhívta Szilágyi Tibort, a soproni Petőfi Színház nemrég leváltott igazgatóját, s a kihangosított telefonon keresztül meghallgattuk beszámolóját a történtekről.

A legfrissebb információk szerint az elmúlt héten 21 soproni színésznek mondott fel a színház új vezetése.

A Győrben kialakult helyzetről nem rendelkeztünk hivatalos információkkal, de baráti és egyéb forrásból származó híreinket megosztottuk egymással.

Az elnökség valamennyi jelenlevő tagja egyetértett azzal, hogy ebben a rendkívül kritikus helyzetben artikulálni kell a Színházi Társaság véleményét, és levél útján tényfeltáró és a színházi szakma helyzetét elemző megbeszélést kezdeményezünk az ország legmagasabb szintű politikai vezetőivel, a kormányfővel, a kulturális tárca irányítójával, a parlament kulturális bizottságával, valamint Lendvai Ildikó frakcióvezetővel.

Javaslat született arra, hogy a Színházi Társaság elnöksége rendszeresen (legalább 3 hetenként hétfő esti időpontban) megbeszélést tartson, természetesen szükség esetén sűrűbben is.