A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégjátéka a József Attila Színházban

A Kosztolányi Dezső Színházat a Szabadkai Népszínház ideiglenesen megszüntetett magyar tagozatát pótlandó hozták létre több mint 17 éve.

Szerencsére a szabadkai állandó társulat hamarosan újra működhetett, a Kosztolányi pedig a fiatalok kísérleti műhelyeként vált ismertté.

Folyamatosan támaszkodik a kortárs, alternatív, kísérletező, független színházas hagyományokra, eredményekre. Tematikailag és formailag a kortárs modern színház képviselője.

A Kosztolányi Színház jelentős erőfeszítéseket tesz a magyar kultúra és színház déli irányultságú, szerbiai, balkáni érvényesítése, jelenléte érdekében, ugyanakkor szervesen kapcsolódik a vajdasági közeghez és közönséghez.

A magyarországi színházi palettán is reprezentatív helyet foglal el, a rá jellemző műhelymunka elismert úgy a független-alternatív, mint a konvencionális-konzervatív színházi világban.

A vajdasági társulat két produkcióját mutatja be Budapesten, március 8-án, csütörtökön az Éljen a szerelem! című előadás látható Tolnai Szabolcs rendezésében, március 9-én, pénteken pedig Béres Márta adja elő One-girl show-ját a József Attila Színházban.

ÉLJEN A SZERELEM! – főhajtás a színészóriások előtt, nosztalgikus álomkép az operettekről és a régi Szabadkáról

Tolnai Szabolcsot a magyarországi közönség – a Fövenyóra, az Arccal a földnek, a Nyári mozi révén – filmrendezőként ismeri, kedvelt témái, a nosztalgia, a múltba nézés, az emlékezés színházi rendezéséből is visszaköszönnek.

Az Éljen a szerelem! az Osztrák–Magyar Monarchia végóráinak korába viszi vissza nézőjét mesteri módon összeállított szövegkollázsok, zenei és képi citátumok segítségével, operett-librettók és fajsúlyos irodalmi művek bravúros egymásba montírozásával.

Miloš Crnjanski drámaszövege, Rilke versei és Csáth Géza novellái a Csárdáskirálynő dallamaival keverednek – próbára téve kulturális emlékezetünket –, a tartalmi, akusztikus és vizuális hatások együtt teszik feledhetetlenné Tolnai Szabolcs színpadra álmodott filmjét.

URBÁN ANDRÁS: BÉRES MÁRTA ONE-GIRL SHOW

Béres Márta szólóelőadása egy csodálatos vajdasági színésznő életének mozaikképeit tárja elénk. Reális és szürreális, vagány és üde színfoltja a Kosztolányi Dezső Színház repertoárjának – egy szerethető, izgalmas utazás a túlzások és realitások talaján.

„Egy egyszemélyes produkciónál mindig kérdéses, hogy a színész/nő mennyire képes betölteni a teret, lekötni a figyelmünket, üresjáratok nélkül lejátszani az előadást.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház One-girl show-ja esetében elmondhatjuk, hogy Béres Márta képes mindegyik követelménynek megfelelni, sőt, még csak díszletre sincs szüksége ahhoz, hogy magával vigyen, az általa megszemélyesített nő(k) – lehet Béres Márta, lehetnek sokan mások is – élettörténetének hallgatóivá, szemtanúivá, részeseivé tegyen bennünket. (…) a show hatásos, az egy nőben megbújó összes többi nő szerepet kap, életre kel, a sorsok egy személyben fonódnak össze, óriási energiával ruházva föl egy szem Béres Mártánkat.” – Török Arnold: Nőtörténetek egy lányra írva (Magyar Szó)

A produkciókra jegyek 2000 és 2500 forintos áron a József Attila Színház jegypénztárában válthatók (1134 Budapest, Váci út 63., telefon: 270-7514, nyitva tartás: minden nap 15 és 20 óra között).

Internetes jegyvásárlás: www.jozsefattilaszinhaz.hu.